Бижута от древен Рим и Гърция

В древността гърците и римляните са имали много голямо разнообразие на бижута.Разчитали са на това че размяната на бижута ще донесе по-голямо разнообразие и на двата народа. Има много символизъм в техните бижута ползвани са главно за амулети и талисмани. Както при египтяните така и при римляните и гърците златото било основен материал за направата на бижута.

 

Гърците и римляните имат много легенди свързани с техните бижута. В така наречената камея плочка на която изобразявали боговете си и водачите са голям интерес за историците и учените. В тях можеш да откриеш значими образи от тяхната история. Най-разпространения образ е бил на Александър Велики предпочитан образ за гръцките бижутери. Гърците и Римляните не са вярвали в значението и силата на скъпоценните камъни. Гърците и римляните усъвършенстват изработката на бижута и наблягат на малките и фини детайли.

Техните изработки поставят бижутата в по-горно ниво .Гърците използвали доста мъниста от мидични както и перли,аметист,гранат и смарагд. Рим се е развивал доста добре в бижутерията ,главно използвали злато. Те наблягали на изработката на колиета които били кухи и са се пълнели с парфюм. Почти във всяко бижу римляните правели тайници най вече във висулките. В тях можело да се сложи и отрова ако пожелаели.Използвали са диаманти,кехлибари изумруд. Били без конкуренция чак до ренесанса.

Последно обновление от Милена Георгиева :