Бижутата в древността

Бижутата от времето на Клеопатра са били разнообразни и много атрактивни. Били модерни бижута с различни форми като започнем от свитъци,скарабеи,птици,цветя,тигри и др. Бижутата носени по това време били амулети,колиета,гривни,бижута за коса,гривни за глезени,диадеми,нагръдници и пръстени. Подчитани камъни били тюркоаза и аметиста.

По това време на най-голяма почит е било златото. Във всички бижута се е използвало като основа или детайл. От Египет и египтяните е тръгнало разнообразието при бижутата. Смята се че точно те са най-добрите дизайнери и изработчици на прекрасните бижута. Също така и от там идва вярата в камъните. Те смятали че всеки камък има сила и пази притежателя си.Както знаем  египтяните обичат  и са обичали лукса. Погледнете ли фараоните те са посипани с накити и злато това показва техния статус в обществото и към коя култура и вяра принадлежат.

Бижутата винаги са били използвани за това да покажат колко се е развил даден човек. Както и през древността така и сега те показват точно къде сме в йерархията. Има мит че бижутата които са се изработвали за Клеопатра били много специални. В тях имало сила и заклинания свързани с техните богове. Разнообразието е било безгранично и многоцветно с изобразени символи.

Последно обновление от Милена Георгиева :